Friday, October 22, 2021

KHASIAT BAYAM BRAZIL UNTUK KESIHATAN

Bayam Brazil atau nama lainnya Brazillian Spinach, Poor Man Spinach, Sambu dan juga Sambu Lettuce. Ianya juga dirujuk secara saintifik sebagai Althernanthera sissoo adalah tanaman sayuran yang mudah hidup dengan hanya ditanam secara keratan batang yang berasal daripada Brazil.

Daunnya yang tidak berlendir dan boleh dikatakan sedikit ranggup sesuai dijadikan sebagai bahan masakan seperti salad, masak tumis atau sayuran di dalam masakan barat. Lain pula bagi masyarakat Brazil dimana ianya dimakan secara mentah bersama tomato, bawang putih dan minyak atau cuka.  Khasiat yang tidak diketahui oleh orang ramai tentang pengambilan bayam brazil adalah:-

 

MELAWAN PENYAKIT KANSER

Bayam Brazil yang tinggi dengan flavonoid dan asid fenol dikenali dengan ciri-ciri anti kanser. Ini terutamanya disebabkan oleh sifatnya sebagai antioksida dan antiradang. Kajian menunjukkan sayur bayam yang kaya dengan komponen-komponen ini boleh mencegah dan mengawal pembiakan kanser perut dan kanser payudara dengan mengaruh apoptosis (kematian sel secara terprogram untuk membunuh sel kanser).

 

MENGEKALKAN KESIHATAN MATA

Bayam Brazil baik untuk kesihatan mata jangka panjang. Dua komponen terbesar dalam sayur bayam iaitu lutein dan zeaxanthin boleh melindungi daripada penyakit mata seperti degenerasi macula yang menyebabkan gangguan penglihatan tengah (pusat) secara perlahan pada orang tua. Kajian menunjukkan komponen-komponen ini menapis cahaya biru berbahaya dan memelihara kesihatan macula. Selain itu, kajian menunjukkan pengambilan lutein daripada sayuran berdaun hijau seperti bayam dikaitkan dengan penurunan penyakit katarak (kekaburan kanta mata).

 

MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN

Bayam Brazil yang tinggi dengan serat tidak larut sering dikaitkan dengan pengawalan berat badan yang baik. Pengambilan serat tidak larut akan menyumbang kepada rasa kenyang untuk jangka masa yang lama dan mengelakkan daripada pengambilan kalori yang berlebihan.

 

MENINGKATKAN SISTEM IMUNITI BADAN

Bayam Kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral, sayur bayam juga boleh melindungi dan menguatkan sistem imun badan. Kandungan vitamin A, vitamin C dan vitamin E yang tinggi dapat membantu melawan jangkitan dan menghasilkan sel-sel yang diperlukan bagi menyokong sistem ketahan badan.

 

MEMBANTU SISTEM PENGHADAMAN

Kandungan serat larut yang tinggi dalam sayuran ini juga baik untuk kesihatan penghadaman. Ia dapat membantu melancarkan pergerakan usus dan mengelakkan daripada sembelit.


MEMBANTU MELANCARKAN DARAH

Bayam Brazil merupakan salah satu makanan yang boleh membantu menurunkan tekanan darah disebabkan oleh kandungan nutrisi berkhasiat seperti kalium, folat dan magnesium yang baik untuk jantung. Pengambilan kalium yang mencukupi adalah faktor penting untuk mengekalkan tekanan darah yang baik.

 

MENGEKALKAN KESIHATAN IBU MENGANDUNG

Bayam Brazil merupakan salah satu makanan dengan kandungan folat yang tertinggi. Asid folik adalah nutrien yang sangat penting kepada ibu mengandung untuk membantu penghasilan sel darah merah dan mengelak sebarang kecacatan janin (spina Bifida). Banyak kajian telah membuktikan peranan asid folik dalam memastikan kehamilan yang sihat. Malah ibu disarankan untuk mengambil suplemen asid folik sebelum dan semasa mengandung bagi mendapat folat yang mencukupi.

 

MENGEKALKAN STAMINA

Kandungan asid folik dalam bayam Brazil dapat membantu perlancaran perjalanan darah.Khasiat bayam Brazil antaranya adalah mengekalkan stamina sepanjang hari kerana peredaran darah yang lancar dapat membawa oksigen keseluruh badan sekaligus membuat kita merasa bertenaga.

 

Antara lain khasiat Bayam Brazil adalah seperti berikut

  1. Mencegah Anemia
  2. Mengatasi Masalah Gusi
  3. Nutrisi Yang Baik Untuk Pembesaran
  4. Mengekalkan Kesihatan Mulut
  5. Mengikat Kalsium
  6. Mencegah Penuaan Pramatang
  7. Salah Satu Sumber Vitamin K
  8. Menguatkan Tulang
  9. Mengelakkan Daripada Sembelit

Bagi mendapat khasiat bersih dari Bayam Brazil, disini saya kongsikan resepi paling sesuai untuk dimasak dan untuk mendapatkan khasiat dalam sayur ini. Resepi saya kongsikan ini adalah Bayam Brazil masak tumis air.

BAHAN BAHAN

  • Seikat Bayam Brazil dipotong
  • Sebiji bawang merah dihiris nipis
  • Sebiji bawang putih dihiris nipis
  • Sebiji lada merah dihiris nipis
  • 5-6 ekor ikan bilis dibasuh bersih
  • 1/4 cawan udang putih
  • Sepeket cendawan tiram dipotong dan dibersihkan
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 cawan air

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak masak dan masukkan ikan bilis.
  2. Masukkan pula bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga naik bau dan masukkan garam.
  3. Masukkan Bayam Brazil, cendawan tiram, udang dan air.
  4. Gaul rata dan tambahkan cili merah.Biarkan seketika sehingga sayuran masak dan bolehla dihidanhkan.


No comments:

Post a Comment