Makanan
merupakan bahan-bahan yang boleh dicerna, biasanya terdiri dari karbohidrat,
lemak, air dan/atau protein, yang boleh dimakan atau diminum oleh manusia dan
haiwan untuk mendapat nutrien dan/atau nikmat. Kebanyakan budaya mempunyai
masakan tersendiri: tradisi dan cara memasak khas, keutamaan dan amalan. Kajian
mengenai ini dinamakan gastronomi . Kajian mengenai makanan pula dipanggil
sains makanan.
PERKARA
YANG PERLU DIUBAH KETIKA MENYEDIAKAN MAKANAN
Pelbagai perkara yang perlu diubah
ketika menyediakan makanan antaranya:
1. Memanaskan lebihan
makanan yang sudah disejukkan.
Apabila makanan dipanaskan ia menyebabkan penghasilan bahan kimia daripada
makanan dan ia semakin bertambah apabila dipanaskan beberapa kali. Sebaiknya
pastikan makanan yang anda masak habis setiap hari. Mengambil makanan yang
sedia dimasak menjadikan tubuh lebih sihat.
2. Elakkan membeli makanan kerana
kandungan garam, minyak dan gula yang terlalu tinggi berbanding dimasak
sendiri.
3. Berhenti makanan sebelum
kenyang.
Bahagikan perut anda kepada empat bahagian. Isi dua bahagian dengan makanan
pejal, satu bahagian cecair dan tinggalkan bahagian keempat. Perut hanyalah
sebesar genggaman tangan anda saja.
4. Periksa asal-usul
makanan yang anda makan.
Misalnya tauhu dan pelbagai cendawan adalah makanan yang biasa di Malaysia,
namun bagi masyarakat luar mungkin ia susah dihadam.
5. Elakkan makan makanan
berat pada waktu malam sekurang-kurangnya tiga jam
sebelum tidur. Ini mengelak organ badan memproses makanan ketika anda sedang
tidur.
6. Perlunya mempunyai emosi
yang tenang dan gembira ketika menyediakan
makanan kerana ia akan mempengaruhi diri anda. Selain itu jangan bercakap
perkara negatif ketika makan.
7. Makan dalam keadaan bersih sebaiknya
mandi terlebih dulu. Jangan sekali-kali makan selepas melakukan senaman fizikal
atau apabila anda tertekan, marah atau bosan.
8. Bersyukur dengan setiap
hidangan yang diberikan.
Tumpukan pada makanan di meja makan bukan di hadapan televisyen, radio atau
berbual terlalu banyak.
9. Selepas makan bersihkan
tangan dan mulut dengan baik serta berjalan selama
beberapa saat.
No comments:
Post a Comment