Kesum (Polygonum minus)
adalah sejenis tumbuhan herba dari keluarga Polygonaceae yang terdapat di
Malaysia dan negara yang beriklim tropika. Tumbuhan ini dipercayai berasal dari
Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, dan Vietnam. Ia digunakan
sebagai ulaman dan bahan untuk masakan seperti Asam Pedas dan juga Laksa
Penang. Tumbuhan ini tumbuh liar di kawasan tanah lembab dan berair seperti di
tepi kolam, tepi parit dan juga di kawasan kebun keliling rumah kampung
(selalunya di tepi bilik air). Daun kesum merupakan bahagian yang paling banyak
digunakan terutamanya dalam masakan. Ia akan menghasilkan rasa masam lemak dan
aroma yang cukup menyelerakan setelah dicampurkan dalam masakan. Nama lain bagi
kesum adalah seperti Chinese Knotweed (English), Duo mao lio (China), Surudo
kudami (Jepun). Walau bagaimanapun ianya adalah spesis yang lain dari Kesum di
Malaysia.
Pokok Kesum merupakan
sejenis tumbuhan renek yang menjalar di atas tanah atau memanjat pokok yang
lain sebagai sokongan. Ketinggian pokok kesum mampu mencapai sehingga 1 meter
di kawasan tanah rendah tetapi di kaawasan tanah tinggi seperti di Tanah Tinggi
Cameron, ia mampu tumbuh sehingga setinggi 1.5 meter. Daun kesum berwarna hijau
gelap dengan bentuk panjang dan tajam dihujung daun, berukuran 1.5 - 2 cm
lebar, dan 5.0 - 7.0 cm panjang. Susunan daun kesum adalah bersilang dalam
bilangan 3-5 helai daun pada satu tangkai daun. Batang tua berwarna coklat
gelap manakala warna kehijauan terdapat pada bahagian pucuk yang berbentuk
silinder dengan ruas yang banyak. Bahagian ruasnya mampu mengeluarkan akar jika
berada atas tanah dan ia cepat membesar. Akar kesum merupakan akar serabut,
padat pada bahagian perdu pokok.
Bunga kesum mempunyai 4 kelopak berwarna putih keunguan dengan ditengahnya terdapat stigma dan filamen yang juga berwarna putih dan sedikit keunguan. Saiz bunga kesum sangat kecil. Ia tumbuh pada bahagian pucuk terutama pada pokok yang telah berumur lebih dari 4 bulan dan yang menerima 80-100% cahaya matahari. Buah kesum jarang sangat kecil dan hanya boleh dilihat jika diperhatikan dengan betul-betul.
- Menguatkan daya penglihatan
- Mengatasi masalah kembung atau ketidakhadaman
- Mengharumkan tubuh
- Mengatasi masalah keputihan
- Baik untuk wanita lepas bersalin
- Menghilangkan panau – Campurkan secekak daun kesum dengan sedikit minyak tanah. Gosokkan pada bahagian yang mempunyai panau setiap hari sehingga panau itu sembuh.
- Mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan dan awet muda – Makan pucuk daun kesum sebagai ulam setiap kali makan nasi.
- Mengharumkan tubuh
- Bagi wanita lepas bersalin – anda bolehlah cuba merebus daun ini dan minum air rebusannya ketika suam.
- Air rebusannya juga boleh diminum untuk merawat masalah keputihan.
- Tonik hati, buah pinggang dan darah
- Mengeluarkan angin dari perut dan usus.
- Merangsang dan melawaskan pembuangan air kecil dan pembuangan air besar,
- Membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, sebagai stimulan serta merangsang haid.
- Ubat Gout/radang sendu.
- Merawat radang sendi
- Melegakan batu karang.
- Masalah kelemumur – Jus yang dihasilkan melalui perahan daunnya pula dikatakan boleh merawat masalah kelemumur, menghitamkan rambut
- ubat kudis
No comments:
Post a Comment