Monday, October 11, 2021

KHASIAT BAYAM HIJAU UNTUK KESIHATAN

Bayam hijau adalah dari tumbuhan keluarga Amaranthacea. Nama saintifiknya adalah Amaranthus gangeticus. Nama Inggerisnya adalah Red Spinach. Ia adalah pokok berbunga tahunan yang mempunyai bunga hijau gelap. Ia mampu tumbuh setinggi 2-3 kaki tinggi.

Kajian saintifik menunjukkan ia membantutkan penyerapan kalsium. Kajian lain pula mencadangkan bahawa disebabkan kadar antioksidanya yang tinggi, ia mungkin mempunyai peranan radioprotective pada tikus. Termasuk dalam herba berumur 1 tahun, berciri umum tegak atau condong seringkali bercabang banyak dan berduri. Daun bulat berbentuk lanset, panjang 5-8 cm, dengan ujung tumpul dan pangkal runcing.

1. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh.

Bayam juga dikenal tinggi akan kandungan vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin C, folat, dan magnesium. Beragam nutrisi tersebut diketahui dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

 

2. Mencegah Barah atau Kanser

Bayam mengandungi dua komponen, MGDG dan SQDG, yang dapat memperlambat pertumbuhan barah. Dalam satu kajian, sebatian ini dapat membantu memperlambat pertumbuhan tumor pada serviks sekaligus mengurangkan ukuran tumor. Selain itu bayam hijau juga dapat pengurangan risiko barah prostat pada lelaki. Bayam juga dapat membantu mencegah barah payudara pada wanita.

 

3. Mencegah stres oksidatif.

Radikal bebas adalah produk metabolisme sampingan. Kedua-duanya boleh menyebabkan tekanan oksidatif, yang mempercepatkan proses penuaan dan meningkatkan risiko barah dan diabetes. Bayam mengandungi antioksidan yang dapat melawan tekanan oksidatif dan membantu mengurangkan kerosakan yang ditimbulkannya.

4. Menjaga kesIhatan otak.

Bayam dapat melindungi otak dari kerosakan. Dalam kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa orang yang makan satu hingga dua hidangan sayur-sayuran berdaun setiap hari mempunyai kemampuan kognitif yang sama dengan seseorang yang berusia 11 tahun lebih muda daripada mereka yang tidak makan sayur-sayuran berdaun.

 

5. Mencegah anemia.

Sayur Bayam adalah salah satu sayuran yang mengandungi kandungan zat besi yang baik dan tinggi sehingga dapat mencegah anemia. Namun, bayam juga mengandungi oksalat yang dapat menghambat penyerapan zat besi ketika dimakan. Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi ini adalah dengan mengambil vitamin C yang dapat membantu menyerap zat besi.

 

6. Menjaga kesehatan mata.

Mata manusia juga mengandungi sejumlah besar pigmen ini, yang melindungi mata manusia dari kerosakan akibat sinar matahari. Untuk menjaga kesihatan mata, anda boleh mengambil bayam secara berkala. Ini kerana bayam kaya dengan zeaxanthin dan lutein, yang merupakan karotenoid yang bertanggungjawab terhadap warna beberapa sayur-sayuran

 

7. Mengubati diabetes.

Sayur Bayam mengandungi asid alfa-lipoik yang terbukti menurunkan gula darah, meningkatkan kepekaan insulin dan mencegah perubahan oksidatif yang disebabkan oleh tekanan pada pesakit diabetes. Sebagai tambahan kepada manfaat ini, bayam juga dapat mengurangkan risiko neuropati periferal dan autonomi pada pesakit diabetes.

Antara menu bayam

8. Turunkan tekanan darah tinggi.

Bayam mengandungi jumlah nitrat yang tinggi, yang terbukti dapat membantu mengurangkan tahap tekanan darah dan menurunkan risiko penyakit jantung.

 

9. Mengurangi risiko asma.

Sayur bayam juga dapat mengatasi atau mengurangkan risiko asma. Beta-karoten yang terdapat dalam bayam jdapat membantu penghidap asma mengurangkan simptomnya.Kandungan magnesium bayam juga baik untuk penghidap asma. Magnesium boleh menjadi rawatan kecemasan yang berkesan untuk serangan asma.


10. Menurunkan risiko gangguan kardiovaskular.

Sayur Bayam dipercayai dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan berkaitan jantung dengan adanya kandungan dalam bayam iaitu serat dan mineral. Serat dan mineral dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah pembentukan plak pada saluran darah. Bukan hanya itu, bayam mempunyai kandungan kalium tinggi yang bermanfaat untuk tubuh. Oleh itu, orang yang menghidap darah tinggi disarankan untuk makan bayam secara berkala.9. Menjaga kesehatan tulang.


11. Menambah Tenaga

Dengan memakan sayur  bayam akan meningkatkan keperluan magnesium dalam badan, sehingga dapat menghasilkan lebih banyak tenaga bagi seseorang untuk menjalankan kegiatannya. Bayam juga merupakan sumber folat yang hebat, nutrien yang membantu tubuh manusia mengubah makanan menjadi tenaga yang boleh digunakan.


12. Mencegah infeksi bakteri dan virus.

Sayur Bayam kaya dengan vitamin A yang membantu kulit dan selaput lendir dilindungi daripada bakteria dan virus. Supaya badan juga lebih sihat ketika memakan bayam dalam jumlah yang mencukupi.

 

13. Menjaga Kesihatan Jantung.

Tahap vitamin K dalam bayam dikaitkan dengan kesihatan jantung dan pembekuan darah. Menurut Linus Pauling Institute, vitamin K adalah faktor penting dalam pembekuan darah, dan kekurangan vitamin K dapat menyebabkan pendarahan.

Terdapat juga spekulasi bahawa vitamin K dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Kerana tanpanya, mekanisme yang menghentikan pembentukan kalsifikasi vaskular mungkin tidak aktif.


14. Menjaga Kesehatan Kehamilan.

Memakan sayur bayam semasa mengandung dapat membantu menjaga kesihatan ibu hamil kerana bayam mengandungi asid folik. Telah diketahui, asid folik dapat membantu mencegah kecacatan tiub saraf pada bayi. Bayam dapat membantu meningkatkan pengambilan asid folik pada ibu dengan 66 peratus daripada keperluan folat harian.

 

No comments:

Post a Comment