Ulam raja atau kenikirmerupakan tumbuhan spesies Cosmos yang berasal dari Amerika Latin merangkumi kawasan dari Rio Grande do Sul di selatan Brazil ke Tamaulipas di utara Mexico)serta kepulauan Caribbean diperkenalkan ke kawasan-kawasan tropika benua Asia, Afrika, dan Australia.
Pokok ini dipercayai
diperkenalkan para penakluk Sepanyol ke kepulauan Filipina yang kemudiannya
tersebar meliar serata Asia Tenggara.Tumbuhan ini menjadi dimanfaatkan dalam
kalangan masyarakat rantau ini terutamanya sebagai sejenis sayuran ulam yang
amat popular dimakan mentah bersama nasi atau di cicah dengan budu, sambal
belacan atau tempoyak serta cincalok.
Masyarakat Eropah tidak begitu menyukai pengambilan tumbuhan ini sebagai sumber makanan kerana bau kuat yang dilepaskan, namun ia masih dimanfaatkan sebagai suatu tanaman hiasan kerana kuntum bunga ia yang digemari. Ia juga ditanam sebagai suatu tanaman sungkup mengelakkan keringan tanah serta untuk menyegarkan udara sekitar.
Ulam
raja mempunyai banyak khasiat untuk manusia . Antara khasiat ulam raja adalah :
TINGGI KANDUNGAN ANTI-OKSIDAN
Orang
selalu mengatakan bahawa ulam ulaman adalah makanan yang akan mencanttikan
kulit dana wet muda. Ulam raja antara ulaman yang termasuk dalam senarai ini.
Dalam sebuah kajian, ulam raja telah ditemukan mempunyai kadar anti-oksidan
iaitu vitamin C yang tinggi. Bahkan juga, ia merupakan ulam yang mempunyai
kadar vitamin C yang lebih tinggi berbanding ulam-ulaman yang lain seperti daun
selom, daun kari, pegaga dan juga petai .
2. KAYA DENGAN FLAVONOID GLUCOSIDA
Selain
dijadikan sebagai ulam, Ulam raja juga dijadikan alternatif yang dapat mengawal
kadar gula dalam darah terutama sekali bagi pesakit kencing manis. Ini kerana,
ulam raja mengandungi sejenis bahan bio-aktif iaitu flavonoid glucosida.
Flavonoid glucosida akan merencatkan kadar aktiviti enzim yang terlibat dalam
pencernaan karbohidrat. Hasilnya, kadar gula tidak akan naik secara mendadak
sebaik sahaja selepas makan
3. MENGAWAL KENAIKAN GULA DALAM DARAH
Ulam Raja yang kaya dengan flavonoid, polifenol, tannin, saponoid dan alkaloid banyak memainkan peranan yang tersendiri yang dapat membantu mengawal kadar gula di dalam darah. Disarankan orang yang menghidap kencing manis untuk mengamalkan pemakanan ulaman termasuk ulam raja.
Kandungan
flavonoid yang tinggi di dalam ulam raja dapat menghalang penghasilan enzim yang
mengakibatkan keradangan
5. MEMBANTU MELINDUNGI TULANG
Oleh
kerana ulam raja mengandungi kadar anti-oksidan yang tinggi, maka secara tidak
lansung ia juga telah memainkan peranan yang penting dalam melindungi tulang.
Sebuah kajian mendapati bahawa ulam raja mampu melindungi tulang terutama dalam
kalangan wanita yang telah mengalami fasa
menopos.
6. MEMBANTU MENURUNKAN KANDUNGAN LEMAK
& KOLESTEROL DI DALAM DARAH
Memandangkan
kandungan bahan bio-aktif adalah tinggi, ulam raja turut memainkan peranan dalam menurunkan
paras lemak dan juga kolesterol di dalam darah. Kajian telah mendapati bahawa,
fungsi ulam raja dalam menurunkan paras lemak dan kolesterol adalah setanding
dengan atorvastatin, sejenis ubat yang digunakan oleh pesakit hiperlipidemia
untuk menurunkan kadar kolesterol di dalam darah
7. FUNGSI DETOKS
Hati
memainkan peranan yang terbesar dalam fungsi detoks. Walaubagaimanapun, enzim
yang terlibat dalam proses detoks juga turut terdapat di paru-paru, perut dan
juga buah pinggang. Sebuah kajian telah mendapati bahawa fungsi enzim detoks
seperti catalase, glutathione s-transferase, dt-diaphorase dan malondialdehyde
meningkat di dalam organ-organ tersebut
8. MENGAWAL TEKANAN DARAH
Di Indonesia Timur, ulam raja telah dijadikan sebagai salah satu kaedah perawatan alternatif bagi mengawal tekanan darah tinggi. Ulam raja mempunyai satu ciri klinikal di mana ia dapat membantu menurunkan kadar tekanan darah melalui fungsi diuretik iaitu peningkatan jumlah cecair yang dikeluarkan melalui urin (air kencing). Tambahan pula, ulam raja juga mampu merencatkan sejenis enzim yang mengecutkan saluran darah yang seterusnya akan mengawal tekanan darah
9. BERTINDAK SEBAGAI ANTI-KANSER
Kandungan
anti-oksidan seperti klorogenik, catechin dan juga quercetin dapat membantu
untuk melawan penyakit yang berpunca daripada radikal bebas yang dihasilkan
oleh tubuh. Selain itu, ia juga berpotensi untuk bertindak sebagai anti-kanser
No comments:
Post a Comment