Bayam
merah adalah dari tumbuhan keluarga Amaranthacea. Nama saintifiknya adalah
Amaranthus gangeticus. Nama Inggerisnya adalah 'blood amaranth', 'red
amaranth', 'purple amaranth', 'prince's feather' dan 'Mexican grain amaranth'.
Ia adalah pokok berbunga tahunan yang mempunyai bunga ungu gelap. Ia mampu
tumbuh setinggi 2-3 kaki tinggi.Dapat meningkatkan kerja ginjal, mengatasi
diabetes mellitus, kolesterol, darah tinggi dan melancarkan pencernaan. Akar
bayam merah berkhasiat sebagai obat disentri.Kajian saintifik menunjukkan ia
membantutkan penyerapan kalsium. Kajian lain pula mencadangkan bahawa
disebabkan kadar antioksidanya yang tinggi, ia mungkin mempunyai peranan
radioprotective pada tikus.
Tinggi batang daun 0.4-1 meter dan bercabang, batang lemah dan berair, daun bertangkai, berbentuk bulat telur, lemas, panjang 5-8 cm, ujung tumpul, pangkal runcing serta berwarna merah.
1.
DAPAT MENCEGAH PENYAKIT GINJAL MENYEHATKAN PENCERNAAN
Kandungan
bayam merah yang tinggi serat dapat menyihatkan saluran pencernaan, dan dikatan
boleh membantu dari segi melancarakan pembuangan najis terutama oleh penghidap
kanser usus.
Selain
itu, makanan berserat seperti bayam merah ini juga sesuai diamalkan dari segi
pemakanan oleh anda yang ingin
menurunkan berat badan, mengurangi kadar gula darah, dan membantu mengurangkan kadar
kolesterol dalam darah.
Selain
itu, serat larut pada kandungan bayam merah membantu membersihkan saluran
pencernaan sehingga membantu mengatasi penyakit disentri.
2. DAPAT MENINGKATKAN FUNGSI PENGLIHATAN
Vitamin C dan E yang terdapat dalam bayam merah boleh meningkatkan fungsi penglihatan. Nutrisinya boleh memerkuat saraf optik, dana mat sesuai kepada mereka yang kerap menghadap laptop, computer atau gadget. Amalkan makan bayam sekurangnya 3 kali seminggu.
3. MENGATASI ANEMIA
Kerap
pening dan kepala berputar disebabkan anemia boleh dikurangkan dengan
pengambilan sayur bayam merah. Bayam merah sesuai dimakan oleh penderita anemia
defisiensi besi
Kandungan
bayam merah kaya akan zat besi yang mampu meningkatkan produksi sel darah merah
dan menyehatkan metabolisme tubuh secara keseluruhan. Selain itu,
bayam merah juga mengandung vitamin C yang dapat mengoptimalkan
penyerapan zat besi di dalam tubuh.
4. MENGUATKAN SISTEM IMUN
Manfaat bayam merah berupa meningkatkan sistem kekebalan tubuh datang dari kandungan vitamin C. Vitamin ini penting untuk mengatasi infeksi dan mempercepat proses penyembuhan. Vitamin C juga dapat menangkal radikal bebas di lingkungan yang kerap dihubungkan sebagai penyebab penuaan hingga penyakit kanser.
5. ALTERNATIF PROTEIN
Kandungan
protein dalam bayam merah yang tinggi menjadikan ia memberi manfaat daun bayam
merah sebagai sumber protein nabati yang baik. Protein nabati cenderung rendah
lemak dibanding protein dari daging haiwan dan tidak mengandung kolesterol.
6. MEMPERKUAT AKAR RAMBUT
Kandungan
dalam bayam merah termasuklah asam amino lisin yang boleh atau dapat membantu
merangsang penyerapan tenaga dan kalsium lebih baik pada tubuh.
Selain
itu, lisin juga mampu mengatasi masalah rambut, seperti rambut gugur dan rambut
memutih sebelum waktunya. Memperkuat akar rambut,
supaya tidak mudah gugur. Campurkan bayam merah dengan garam secukupnya, lalu
jus dan minum secara teratur.
7. MENCEGAH OSTEOPOROSIS DAN MEMBUAT TULANG
SEMAKIN SEHAT DAN KUAT
Bayam
Merah juga mengandungi Vitamin K yang membantu melambatkan proses osteoporosis
atau tulang reput. Bayam merah merupakan sayuran yang kaya akan kandungan
kalsium dan vitamin K. Kedua nutrisi ini terbukti dapat membantu meningkatkan
kesihatan tulang dan mencegah datangnya berbagai penyakit, salah satunya ialah
osteoporosis.
8. MEMBANTU MENGENDALIKAN TEKANAN DARAH
Bayam merah juga mengandung kalium. Mineral iaitu mineral yang boleh mengurangi kadar natrium berlebih pada tubuh melalui urine. Diketahui, natrium adalah zat yang menyebabkan tekanan darah meningkat. Selain itu, kalium juga mengurangi tekanan pada dinding pembuluh darah sehingga tensi pun turun.
No comments:
Post a Comment