Monday, October 11, 2021

KHASIAT SAYUR BENDI UNTUK KESIHATAN

Bendi (Jawi: ‏بيندي‎‎), kacang lendir (Jawi: ‏كاچڠ لندير‎‎), kacang bendir atau nama saintifiknya Abelmoschus esculentus merupakan tumbuhan berbunga yang menghasilkan s buah yang dimakan sebagai sayuran. Ia banyak ditanam di negara-negara yang beriklim panas lembap seluruh dunia termasuk Afrika, India dan Brazil. Sebelum ini, bendi dikelaskan dalam genus Hibiscus, tapi kini telah ditukar kepada Abelmoschus.Bendi sesuai ditanam sebagai komoditi komersial dan tanaman keliling rumah dalam pasu atau polibeg sebagai satu program Bumi Hijau.

Kalau nak tau, kacang bendi ni ada pelbagai khasiat yang cukup baik untuk kesihatan kita. Memang elok sangatlah kita amalkan makan bendi. Ni antara Khasiat Kacang Bendi


1. Perkembangan otak

Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan.


2. Melawaskan Pembuangan Air Kecil

Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis.


3. Merawat Kudis dan Bisul

Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusa yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.

 

4. Boleh bunuh sel kanser payudara

Lektin dalam kacang bendi dapat bunuh sel kanser payudara.Kajian menunjukkan amalan makan sayur bendi dapat kurangkan risiko kanser payudara sebanyak 63 peratus.

 

Buat ulam pun sodap
5. Cegah penyakit hati

Hati adalah salah satu organ terpenting dalam tubuh manusia. Dengan bantuan vitamin K, ia hasilkan protein yang penting dalam pembekuan darah.Bendi juga dapat bantu pecahkan sel darah tua dan sel rosak selain memastikan hati kita terlindung dari penyakit.

6. Tingkatkan kesihatan jantung

Dari penelitian menunjukkan kacang bendi dapat bantu turunkan kemungkinan penyakit kardiovaskular. Serat yang ada pada bendi  juga dapat kurangkan kolestrol.

 

7. Tingkatkan penglihatan

Kajian menunjukkan vitamin A dan beta-karoten yang ditemui dalam bendi yang juga dikenali sebagai okra adalah nutrisi penting untuk menjaga penglihatan. Selain itu, ia dapat cegah penyakit berkaitan mata seperti katarak dan masalah penglihatan akibat faktor usia.

 

Antara resepi kacang bendi
8. Sumber kalsium

Kajian membuktikan bendi dapat berikan banyak kalsium dan magnesium pada tubuh badan kita.

 

9. Menstabilkan kandungan gula dalam darah

Air rebusan bendi boleh mengenyahkan toksik, di samping menstabilkan paras gula dan mencegah diabetes. Rendam dua batang bendi yang dihiris besar-besar ke dalam segelas air selama semalam. Pastikan gelas ditutup. Amalkan minum air rendaman tersebut selama 2 minggu sebelum sarapan kerana dikatakan mampu memberikan hasil yang sangat baik untuk kesihatan badan.


No comments:

Post a Comment