Epal (Jawi: ايڤل), apel (Jawi: اڤل),tufah atau topoh (Jawi: تفاح; nama saintifik: Malus domestica) merupakan sejenis tanaman saka berbuah pom dalam genus Malus dalam keluarga mawar (Rosaceae), dan juga antara tanaman yang paling banyak dicucuk tanam di dunia.
Pokok buah ini bertaburan asal dari Asia Barat, di mana leluhur liarnya masih ditemui. Terdapat lebih daripada 7,500 kultivar (baka) epal yang dikenali di dunia yang mendatangkan pelbagai ciri-ciri yang diingini. Kultivar epal berbeza dari segi hasil tanaman dan saiz mutlak pokok itu, walaupun bercambah dari penanti yang sama.
Buah epal mempunyai khasiat untuk kesihatan manusia. Mengamlakan salah satu pemakanan berasaskan buah epal akan memberi manfaat kesihatan seperti berikut:
1. Mengurangkan Risiko Barah Kolon,
prostat
Mengikut
kajian, epal boleh mengurangkan risiko barah kolon, barah prostat dan barah
paru-paru.Berbanding dengan buah-buahan yang lain dan sayur-sayuran, epal
mengandungi jumlah vitamin C yang tidak seberapa, tetapi kaya dengan sebatian
antioksidan yang lain.Biarpun tidak sebanyak buah-buahan lain, namun kandungan
serabut dalam epal membantu mengawal pergerakan usus secara lembut dan sihat,
maka ia dapat mengurangkan risiko barah kolon. Serat epal juga membendung
penyakit jantung,mengawal berat badan dan tahap kolesterol,kerana buah epal
tiada kolesterol dan ada serat yang mengurangkan kolesterol dengan mencegah
penyerapan semula.
2. Mencegah Penyakit Barah
Terbukti
bahawa bahawa epal yang dibiakkan secara in vitro memiliki sebatian fenol yang
boleh mencegah barah serta menunjukkan aktiviti antioksidan. Fitokimia fenol
yang utama dalam epal adalah kuersetin, epikatekin, dan prosianidin Namun demikian, benih epal adalah sedikit
beracun kerana mengandungi sedikit amigdalin, sejenis glikosida sianogen;
meskipun boleh menghindarkan burung, namun tidak cukup berbahaya kepada
manusia.
3. Mengekalkan Tahap Kolestrol
Satu kajian yang dijalankan
oleh Universiti Iowa, Amerika Syarikat, kulit epal yang mengandungi asid
ursolik mampu membantu mengekalkan tahap kolestrol dan gula dalam darah pada
peringkat terkawal. Selain itu, apabila tindak balas antara asid ursolik dengan
hormon tubuh badan ternyata ia mampu mengekang sedikit demi sedikit penyusutan
otot akibat proses penuaan.
4.
Boleh mengempiskan perut
Epal dikatakan mampu
mengempiskan perut dengan mengamalkan meminum dengan campuran serai. Meminum
air epal ini juga perlu konsisten dan kerap. Menu bagi menghasilkan air Epal
adalah seperto berikut :Jus epal
BAHAN-BAHANNYA :
- 3 biji epal hijau
- 5 batang serai diketuk
- 1.5 liter air
- Epal tu dipotong 6 (macam biasa kita makan tu).
- Serai 5 batang diketuk.
- Masukkan 1.5 liter air dalam periuk.
- Masak sehingga epal lembik. Siap.
- Minum ketika suam-suam.
No comments:
Post a Comment