Kita sering menghadapi masalah ikan kering
terlebih masin. Sebab ramai di luar sana yang suka ikan masin tu alah kadar
masinya iaitu tak masin sangat.
Banyak usaha dan cara dilakukan bagi mengurangkan
kemanisan ikan masin. Rendam dalam air suam, rendam dalam air panas, rendam
dalam air biasa tetapi kemanisan ikan tidak akan berkurang.
Banyak lagi cara dilakukan, kadang kadang
rendam dalam air gula, rendam dalam air cuka. Tapi kadar kemanisan ikan masin
hanya berubah sedikit sahaja.
PETUA YANG PERLU DICUBA ANDA
RENDAM DALAM AIR MASIN
Cuba lakukan cara ini iaitu Ikan masin anda
minat dan suka di rendam dalam air masin atau dalam air garam. Nampak pelik
tetapi itulah kaedah mengurangkan kemasinan ikan masin tadi.
Rendamlah ikan masin kegemaran anda dalam air
masin / air garam dalam tempoh 15 – 30 minit.Insyallah ikan akan kurang
kemasinannya. Sebenarnya garam yang kita rendam itu akan menyerap semula garam
daripada ikan masin tersebut.
Selepas melepasi 30 minit, basuh ikan masin
dengan air bersih. Toskan.
RENDAM DALAM AIR KELAPA MUDA ATAU TUA
Rendam la ikan masin anda tadi dalam air
kelapa selama 20 – 30 minit dan cub acara ini. Cuma untuk mendapatkan air
kelapa tu agak sukar la dan sayang pula nak guna air kelapa kan.baik minum je
air kelapa tu hehe.
No comments:
Post a Comment