BAUH BAUHAN
Bau-bauan adalah
satu objek percepsi deria bau. Bau-bauan adalah juga dikatakan bau. Bentuk bau hanyir atau bau busuk
digunakan untuk mengenalpasti bau yang kurang menyenangkan. Istilah perkataan
wangian atau aroma telah digunakan secara meluas dalam industri makanan dan
kosmetik untuk mengenalpasti bau yang menyenangkan.
Bagi membincangkan
bau hanyir ikan pula. Hanyir ikan terutama ikan berlendir adalah secara
semulajadi. Ikan air tawar selalunya sering diberi maksud selalu hanyir seperti
ikan keli, ikan haruan dan lain lain ikan air tawar.
PETUA BUANG ATAU
KURANGKAN HANYIR IKAN
BASUH BADAN IKAN MENGGUNAKAN AIR LIMAU ATAU AIR ASAM JAWA
Air limau atau air
asam jawa adalah petua lama yang sering digunakan untuk membuang lendir dan
mengurangkan bau hanyir ikan iaitu dengan membasuh badan ikan menggunakan air
limau dan asam jawa.
MENGGUNAKAN CUKA
Cuka dikatakan
mampu menghilangkan kira kira 50% hanyir ikan. Rendam ikan dalam air biasa yang
telah dicampur sedikit cuka. Walau bagaimanapun jangan letak cuka banyak kerana
ia akan menghilangkan rasa ikan.
RENDAM DALAM SUSU
Susu mengandungi
casein yang bertindak menghilangkan trimethylamine oxide yang menjadi penyebab
kepada bau hanyir ikan. Walaubagaimanapun agak rugi menggunakan susu dengan
harga yang agak mahal.
Bagi yang banyak
stok susu bolehlah gunakan air susu untuk rendamkan ikan seketika iaitu dalam
tempoh 20 -30 minit.
SERBUK KUNYIT DAN GARAM
Ibu ibu dirumah
atau master chef sekalipun kalau nak goreng ikan mesti akan perap ikan bersama
kunyit dan garam bukan?
Sebenarnya ini
adalah salah satu cara untuk membuang bau hanyir ikan selain menyedapkan rasa
ikan. Kalau goreng ikan tanpa garam dan kunyit seolah olah tak lengkap proses
menggoreng ikan tersebut
No comments:
Post a Comment