KETUPAT
Ketupat ialah sejenis hidangan daripada beras atau
pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal
di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.
Ketupat ada disebut dalam kesusteraan Melayu,
Hikayat Indraputra, yang tarikh ditulis dicatat sebagai 1700, tetapi kisahnya
wujud secara lisan sebelum tarikh tersebut.
Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan
dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ketupat pulut ialah ketupat
yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat
daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.
KETUPAT PALAS
Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun
palas sebagai pembungkusnya. Biasanya sarung ketupat palas dianyam terlebih
dahulu sebelum disumbat dengan pulut yang telah dimasak. Ketupat palas juga
biasanya dihidangkan begitu sahaja atau digoreng terlebih dahulu. Biasanya daun
palas digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk
ketupat nasi.
Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga
segi. Ketupat moden biasanya empat segi.
Sejak 1990, ketupat
yang dibungkus dalam plastik mula diperkenalkan, dan boleh dikukus dalam periuk
biasa maupun periuk elektrik. Ketupat sebegini dinamakan ketupat segera / nasi
himpit. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu, itu tidak
jadi masalah. Terdapat juga dakwaan bahawa ketupat segera dalam plastik boleh
mengakibatkan barah.
PETUA KETUPAT TIDAK
CEPAT BASI
MASAK LAMA
Petua pertama ini
adalah mengikut tradisi orang dulu dulu yang menjadikan ketupat bekalan untuk
merantau. Petua ini adalah dengan memastikan ketupat dimasak dengan tempoh yang
lama bagi memastikan kuman dan bakteria hisup yang boleh mengaktifkan basi di
matikan sepenuhnya. Cadangan tempoh ketupat dimasak adalah 4 -5 jam dan lebih
lama lagi baik.
LETAK DI TEMPAT SEJUK
Tempat yang paling
sesuai adalah dalam peti ais. Tetapi ketupat akan keras la pula. Petua kedua
adalah siram ketupat dengan air masak sejuk.jangan guna air sejuk yang belum
dimatikan. Air sejuk biasa mengandungi bakteria akan mengaktifkan kuman basi.
SIMPAN TEMPAT KERING
Pastikan ketupat
letak ditempat yang kering dan lap badan ketupat bagi memastikan ia sentiasa
kering. Lembab akan mengaktifkankan bakteria
GANTUNG KETUPAT
Menggantung ketupat
pada tempat terbuka ketika proses mengeringkannya adalah proses yang wajib
dibuat. Proses ini buat ketupat tahan lebih lama. Kaedah gantung buat
daun-daunan kelapa lebih cepat mengering.
SAPU BADAN KETUPAT DENGAN MINYAK MASAK
Minyak masak akan
membantu mengurangkan ketupat cepat basih dengan melumur sedikit minyak di
badan ketupat
No comments:
Post a Comment