Peria katak (bahasa Inggeris:
bitter gourd, bitter melon, balsam pear atau balsam apple) ialah pokok menjalar
subtropika daripada famili Cucurbitaceae yang dikenali sebagai sayur-sayuran
dan ditanam sebagai makanan. Pokok ini banyak ditumbuh di Asia Selatan, Asia
Tenggara, China, dan Caribbean untuk buahnya yang boleh dimakan dan yang
merupakan sayur yang paling pahit di dunia. Tempat asalnya tidak diketahui
kecuali pokok ini berasal dari kawasan tropika. Nama botaninya Momordica.
Peria katak jarang dicampurkan
dengan sayur-sayuran yang lain kerana rasa pahitnya yang kuat. Bagaimanapun,
rasanya boleh disederhanakan dengan setakat tertentu melalui membubuh garam dan
kemudian mencuci buah yang telah dipotong itu sebelum digunakan.
Peria katak sering digunakan
dalam masakan Cina disebabkan rasanya yang pahit. Sayur ini biasanya digoreng,
sering dengan daging dan douchi. Peria Katak juga biasa digunakan untuk sup,
dan sebagai teh.
Pokok peria katak banyak ditanam
di seluruh India dan Pakistan di mana karela chip dimakan dengan penuh nikmat.
Peria ini juga digunakan sebagai kuah sambar di India selatan ataupun
disumbatkan dengan bawang dan tomato berempah serta digoreng. Di India Utara
dan Pakistan, peria dimakan, baik dengan daging kisar atau kekacang yang
disumbat, mahupun sebagai tambahan untuk makanan daging atau kekacang.
Peria katak jarang digunakan di
tanah besar Jepun, tetapi merupakan satu bahan yang penting dalam masakan
Okinawa.
Sayur ini digunakan untuk
berbagai-bagai makanan di Filipina. Satu makanan yang popular di kawasan Ilocos
di Filipina ialah pinakbet yang terdiri terutamanya daripada peria katak,
terung, okra, kacang buncis, tomato, kacang lima, dan pelbagai sayur-sayuran
tempatan yang direndidih dengan air rebusan berdasarkan bagoong.
Tunas dan daun muda Peria Katak
juga dimakan sebagai sayur-sayuran. Bijinya yang manis juga boleh dimakan,
tetapi diketahui boleh menyebabkan muntah dan sakit perut.
PETUA MUDAH HILANGKAN
RASA PAHIT PERIA
1. GARAM
Garam merupakan bahan dapur yang
boleh mengatasi rasa pahit pada sayuran termasuklah peria. Bagaimana caranya?
Potong peria kepada dua bahagian dan buang bijinya serta bersihkan selaput yang
terdapat di bahagian dalamnya. Kemudian, hiris nipis peria tersebut. Tabur dan
sebatikan garam secukupnya pada potongan peria tadi. Biarkan selama 15 minit
dan cuci sehingga bersih menggunakan air yang mengalir. Peria tadi sudah sedia
di masak mengikut selera anda. Anda juga boleh merebus sehingga empuk sayur
peria tersebut dengan air yang ditambah garam. Setelah tapiskan air rebusan
berkenaan, anda boleh mula memasak mengikut citarasa anda.
2. GULA PASIR
Cara menggunakan gula pasir tidak
jauh berbeza dengan menggunakan garam. Gaulkan peria dengan gula pasir. Cara
ini akan menghilangkan rasa pahit peria itu.
3. TANAH LIAT
Jangan tak tahu. Tanah liat bukan
sahaja digunakan untuk membuat bangunan atau barang-barang tertentu. Malah
tanah liat juga boleh menghilangkan rasa pahit sayur peria. Anda harus merebus
peria dengan tanah liat yang sudah dibersihkan. Anda boleh mendapatkan tanah
liat ini di pasar-pasar.
4. DAUN JAMBU BIJI
Merebus peria dengan daun jambu
biji akan membantu menghilangkan rasa pahit pada peria. Gaulkan terlebih dahulu
peria tersebut dengan daun jambu biki sebelum rebus sekurang-kurangnya lima
minit atau sampai peria setengah matang.
No comments:
Post a Comment