Apa makanan dalam
pantang selepas bersalin yang baik dan berkhasiat? Apa resepinya? Apa menunya?
Ini yang bermain di fikiran anda bukan?
Bukan sahaja untuk
ibu selepas bersalin, samada bersalin normal, caesar atau pembedahan,
resipi pantang selepas bersalin ini juga
boleh digunapakai untuk kanak-kanak selepas berkhatan atau bersunat.
Makanan dalam pantang
selepas bersalin bukan makanan yang biasa-biasa. Ia perlukan khasiat untuk
menyembuhkan luka-luka semasa bersalin. Selalunya, ramai yang suka berpantang
di rumah ibu sendiri. Ini kerana ibu akan menyediakan menu berpantang selepas
bersalin untuk anak sendiri. Anak juga boleh bermanja-manja dan minta apa
sahaja dari ibu sendiri. Kalau di rumah ibu mertua, mungkin agak terbatas.
MAKANAN DALAM PANTANG SELEPAS BERSALIN
1. Ikan Masin Lada Hitam
Bahan-bahan:
Ikan masin (Digoreng
tanpa minyak)
Lada hitam
Cara-cara:
Tumbuk bahan tersebut
dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati
2. Ikan Tenggiri
Kering
Bahan-bahan:
1 keping ikan tenggiri kering
2 biji lada besar
½ biji bawang besar
dihiris
Cara-cara:
Ikan digoreng layur
bersama hirisan halia.
Kemudian ditumbuk
bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
Hidang bersama nasi
panas
3. Sambal Tok-tok
Lada Hitam
Bahan-bahan:
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Lada hitam
Cara-cara:
Goreng layur bahan
tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi
panas
4. Ikan Masin Goreng Asam Jawa
Bahan-bahan:
Isi ikan masin (Kurau
@ Talang)
1 labu bawang besar
5-6 tangkai cili
kering
3 ulas bawang putih
½ inci halia
Sedikit air asam jawa
& gula
Cara-cara:
Tumis semua bahan
yang dihiris.
Bila agak garing,
masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula Akhir sekali masukkan ikan masin
yang telah digoreng terlebih dahulu.
5. Ikan Bilis Goreng
Aroma
Bahan-bahan:
100g ikan bilis putih
3 batang serai
(Dititik @ dihiris ikut suka)
1 biji bawang besar
dimayang
2cm halia dimayang
6 helai daun limau
purut dihiris @ dikoyak kasar
6 biji cili padi
diketuk
Minyak
Cara-cara:
Goreng ikan bilis
hingga ranggup
Kemudian masukkan
bahan hirisan
6. Ikan Bilis Dengan
Cili Mesin
Bahan-bahan:
Sebiji bawang besar
dimayang
Ikan bilis
Jeruk lobak
Sebiji telur
Cili mesin 1 sudu
Cara-cara:
Goreng ikan bilis
hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan
cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan
telur & kacau hingga sebati.
7. Pegaga Masak Lada
Hitam
Bahan-bahan:
Sedikit santan pekat
Lada hitam (lebihkan)
Ikan bilis putih
Kunyit hidup
Halia
Garam
Cara-cara:
Lada hitam, halia
& kunyit hidup ditumbuk.
Kemudian masukkan
santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
Kira OK masukkan
pegagadan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
8. Hati Masak Limau
Purut
Bahan-bahan:
1/2kg hati lembu
direbus dan dipotong kecil
5 helai daun limau
purut dipotong tengah dan dikoyakkan
6 tangkai cili kering
(Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2cm hirisan halia
muda
½ camca ketumbar
½ camca jintan manis
½ camca jintan putih
Garam & gula
secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Cili/lada hitam,
bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
Tumis hingganaik
bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah
air untuk berkuah.
Setelah itu, masukkan
perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.
9. Hati Goreng Lada
Bahan-bahan:
600g hati lembu
direbus dan dipotong
4 sudu besar lada
putih
2 sudu besar serbuk
rempah
2 sudu besar minyak
1 sudu besar air asam
jawa
½ sudu serbuk jintan
putih
1 sudu serbuk kunyit
2 labu bawang besar
Garam/ Ajinomoto
secukup rasa
1 batang daun bawang
untuk hiasan
Cara-cara:
Gaulkan hati yang
telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
Tumiskan ia, agak
kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
Taburkan hirisan daun
bawang
10. Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam
Bahan-bahan:
4cm halia muda
3cm kunyit hidup
Garam secukupnya (Kesemua
bahan ini dikisar dan diperap)
Cara-cara:
Bakar ayam/daging
dengan bahan perap.
Hiriskan dan boleh
dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan
perahan asam jawa
11. Sambal Tok-tok
Bahan-bahan:
Ikan bilis
Cili padi
Bawang
Cara-cara:
Bahan tersebut
ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.
12. Daging Goreng
Halia
Bahan-bahan:
Daging batang pinang
dihiris nipis
Halia dimayang halus
Bawang Putih diketuk
Bawang besar dihiris
bulat
1 biji lada benggala/
ketukkan cili padi kalau nak pedas
Sedikit sos tiram
Sedikit kunyit
hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
Jika nak berkuah,
bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air
asam jawa.
Cara-cara:
Panaskan minyak,
masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
Agak lembut , tumiskan
bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut
kesesuaian.
Akhir sekali masukkan
, lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
Jika nak berkuah
boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.
No comments:
Post a Comment