Mudahnya..Lepas ni Asam Pedas ataupun Laksa pasti lebih kaw2.. Boleh letak banyak daun Kesum yang ditanam sendiri di dalam masakan...
1. Kaedah Pertama
Ambil batang daun kesum yang kita beli di kedai tu..buanglah semua daun-daun yang kat batang tu bagi habis..lalu terus je cucuk ke atas tanah. Kalau guna kaedah ini kena rajin siram pokok kesum ni sebab pokok kesum ni suka air. Kalau boleh guna tanah yang senang bertakung air.
2. Kaedah Kedua
Batang daun kesum tu direndam dahulu dalam bekas yang berisi air. Rendam separuh je batang dia ke dalam air yer..Biar sehingga batang daun kesum tersebut mengeluarkan akar barulah dicucuk di atas tanah di dalam pasu. Siramlah 2 kali sehari pagi dan petang.
3.Kaedah Ketiga
Selain dari tanam ditanah boleh juga ditanam menggunakan sistem fertigas, hidroponik atau nutripod atau sistem seumpamanya.
No comments:
Post a Comment