Khasiat Pokok Kesum
yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti kalsium dan fosforus.,
kaya dengan beta karotena, menghilangkan kelemumur di kepala dan sebagai
minuman selepas bersalin, mengubati masalah penghadaman, Pokok kesum, Polygonum
minus, vitamin A, vitamin C dan juga bahan galian seperti kalium.
Khasiat dan Kegunaan
: Tanaman kesum sangat popular di kalangan penduduk Malaysia sebagai bahan
perencah/perisa di dalam banyak jenis makanan, terutama untuk laksa dan asam
pedas. Ia juga boleh dimakan terus sebagai ulam ataupun dibuat
kerabu. Secara tradisional air rebusan daun kesum digunakan untuk
mengubati masalah penghadaman, menghilangkan kelemumur di kepala dan sebagai
minuman selepas bersalin. Dari segi khasiat pemakanan, kesum kaya dengan
beta karotena, vitamin A, vitamin C dan juga bahan galian seperti kalium,
kalsium dan fosforus.
Daun kesum yang
aromatik boleh menghasilkan minyak pati yang mengandungi bahan kimia `aliphatic
aldehyde’ yang tinggi (60%), dan komponan kimia utamanya ialah decanal dan
dodecanal. Sebagai punca bahan semula jadi ‘aliphatic aldehyde’, minyak
kesum pula dipercayai mempunyai potensi yang tinggi, terutama dalam industri
perisa dan wangian. Ini disebabkan tidak banyak terdapat bahan semula jadi ini
di pasaran
No comments:
Post a Comment