Saturday, April 13, 2019

KHASIAT PAKU RAWAN


1.  Membantu dalam pembentukan sel badan

Seperti sedia maklum kandungan Protein yang terkandung dalam Paku Rawan ini akan membantu dalam proses pembentukan sel baru dalam badan.

2.  Menguatkan tulang

Kandungan kalsium yang tinggi dalam Paku Rawan akan membantu menguatkan tulang dan gigi.

3. Merawat sembelit

Tumbuhan ini juga jenis berair dan sangat membantu dalam merawat penyakit sembelit. Ia juga dipercayai sangat bagus untuk sistem pencernaan badan. Bagi yang sentiasa mengamalkan makan Paku Rawan ini insyaAllah dapat menghindari dari penyakit usus seperti kanser usus dan sebagainya.

 4.  Antioksida yang baik

Kandungan polyphenol dalam Paku Rawan ini akan bertindak sebagai antioksida yang baik untuk badan.

5.  Menguruskan badan

Seperti sedia maklum, Paku Rawan mengandungi fibre dan bagus untuk sistem pencernaan, maka secara tak langsung boleh membantu sesiapa yang sedang berdiet kuruskan badan kan..? Inilah yang sedap didengar kan..? Hehe

KEGUNAAN PAKU RAWAN

Kebiasaannya Paku Rawan direbus dan dijadikan ulam-ulaman dalam makanan. Selain itu, ada juga yang makan dengan cara menggoreng Pucuk Paku Rawan ini dengan belacan, udang dan cili padi. Rasanya sedikit pahit tetapi sangat sedap dimakan.

No comments:

Post a Comment